Mercador ro aparate foto

Mercador ro aparate foto

 

 

CUM ECHIPAM TABLOUL ELECTRIC DE APARTAMENT ?

In ultimii ani, frenezia constructiei si renovarilor locuintelor a cuprins aproape toata Romania, polistiren, gipscarton, vata minerala, faianta, gresie, tencuieli decorative, hidroizolatii, gleturi, vopsele lavabile, termopane, cate si mai cate – tot romanul isi imbunatateste confortul locuintei, ceea ce nu este deloc rau. Bineinteles ca in acest context nici instalatiile electrice nu au cum sa scape de lucrarile specifice de inlocuire sau modernizare, facute mai mult sau mai putin corect. Se considera indeobste ca instalatia electrica interioara a unei locuinte incepe de la tabloul de distributie finala din apartament – fals, instalatia incepe de fapt de la punctul de delimitare cu reteaua furnizorului. Acest punct de delimitare este de obicei contorul de masurare a energiei electrice, montat fie in blocul de masura si protectie (prescurtat BMP), fie in firida de palier.

Existand un articol pe VYS Blog ce a prezentat pe larg operatiunea de inlocuire a unui tablou clasic cu patroane fuzibile, cu unul modern, echipat cu disjunctoare magneto-termice (aceasta este denumirea dispozitivelor pe care noi le numim uzual “sigurante automate”), in acest articol ne propunem sa raspundem la intrebarea:

Ce aparataj aleg pentru tabloul electric ?

 

In mod firesc, inainte de toate, alegem tabloul electric propriu-zis. De regula, in locuinte se monteaza tablouri din material plastic (ABS) prevazute cu usita frontala transparenta sau fumurie, ingropate sau aparente in functie de locul de amplasare al acestuia.

 

  Este bine ca tabloul sa fie unul produs de o firma consacrata in domeniu, dar din experienta proprie va spun ca nici cele “Made in Turkey” nu sunt chiar asa de “catastrofice” pe cat sunt descrise uneori. Tablourile turcesti pacatuiesc in marea lor majoritate prin existenta unui spatiu relativ mic intre corpul tabloului si corpul sigurantei (a se vedea foto), ceea ce inseamna ca daca aveti de lucrat cu conductoare unifilare va fi mai dificil sa le “modelati” in vederea bransarii la bornele sigurantelor.

               

 

 

 

 

 

 

 

 

Un tablou de calitate mai buna cum este cel de tip Comtec, se observa ca are un spatiu mai mare pentru pozitionarea conductoarelor. 

 

Tot din motive de spatiu, pentru o pozitionare cat mai buna a conductoarelor in interiorul, este bine sa alegeti un tablou cu mai multe posturi decat va sunt necesare. Un post este spatiul ocupat de un corp de siguranta automata monopolara si are latimea de circa 18 mm. Daca de exemplu aveti nevoie de un tablou cu 10 posturi, alegeti unul cu 12, lucru care va va ajuta mult si in cazul unor eventuale dezvoltari ulterioare ale instalatiei.

Dupa alegerea tabloului, urmeaza alegerea sigurantelor automate. Daca in cazul tabloului optiunea “Made in Turkey” poate fi acceptabila, in ceea ce priveste sigurantele, aici se schimba situatia si ne vom confrunta cu o mare dilema intrucat piata romaneasca este plina de produse contrafacute sau de produse ieftine, de obicei marci “no name” fabricate in Turcia sau pe vapor in Marea Chinei. Ca sfat general, nu cumparati niciodata sigurante automate ieftine din magazine indoielnice, de genul “orice produs cu 3,9 lei” sau de pe tarabe din diverse targuri, mai ales daca pe ele gasiti marci gen MERVE, SENTAI, HEPOL, etc. Retineti ca o siguranta automata de calitate, de exemplu bipolara, nu poate sa coste mai putin de 20 – 30 lei nici daca o cumparati direct de pe banda de productie. Daca aveti in localitatea dumneavoastra un distribuitor autorizat al unei marci de prestigiu, cumparati de acolo pentru ca aveti garantia ca produsele nu sunt contrafacute si puteti gasi  preturi relativ bune. Cateva marci spre  care va puteti orienta sunt: Schneider, Legrand, Gewiss, Moeller, ABB, Hager, Comtec, Elmark, dar lista nu este exclusiva, acestea sunt marci pe care le cunosc din practica. Aveti insa grija ca in aceeasi instalatie sa folositi sigurante ale aceluiasi producator.

         

Ajunsi in acest punct, s-ar putea ca dumneavoastra sa va intrebati: De ce sa nu cumpar sigurante ieftine din targ ? Nu fac aceeasi treaba ca cele scumpe ?

          Voi raspunde indirect la aceasta intrebare relatandu-va o intamplare la care am fost partas in urma cu vreun an si jumatate. Am fost chemat de o cunostinta “sa ma uit putin” la instalatia electrica din apartament, fiindca simtea miros de izolatii arse. La fata locului am descoperit ca o doza de derivatie mai avea putin si lua foc din cauza suprasarcinilor de durata si a contactelor imperfecte. Extinzand verificarile am constatat ca pe un singur circuit de prize omul avea conectate un boiler, masina de spalat si 2 calorifere fiecare cu puterea de 2 kW. Omul spunea ca in timpul functionarii acestora mirosea a izolatie arsa, dimineata cand pleca la serviciu scotea tot din prize iar cand ajungea acasa gasea siguranta de pe circuit cazuta. Mi-a fost greu sa cred asa ceva, dar m-am convins ca era adevarat cand, dupa 20 minute de la scoaterea tuturor consumatorilor din prize, siguranta a cazut singura (sic!) in prezenta mea. Era un produs contrafacut de o calitate slaba, marca Sentai si avea curentul nominal de 16 A. Cu toate acestea, nu decupla la curentul de peste 30 A absorbit de toti acei consumatori, dar decupla atunci cand prin ea nu trecea niciun curent. Comentariile cred ca sunt de prisos …         

           Dupa ce ne-am hotarat asupra marcii de sigurante pe care le vom achizitiona, urmeaza sa alegem tipul de sigurante. Iata care sunt tipurile de sigurante automate si la ce le putem folosi:

 

Sigurante automate monopolare (1P)

Aceste sigurante au o borna de intrare si o borna de iesire, protejeaza doar o faza a circuitului si ocupa spatiul unui post in tablou. Aceste sigurante le putem alege daca, din motive de economie sau de simplificare a instalatiei, dorim sa protejam doar conductorul de faza din circuitul electric. In acest caz toate conductoarele de nul ale instalatiei trebuie legate impreuna in tablou. Metoda nu este interzisa de normativ dar eu nu v-o recomand deoarece nu se asigura separarea electrica a tuturor polilor de alimentare in caz de defect. Pentru a exemplifica dezavantajul, sa presupunem ca la o astfel de instalatie protejata prin sigurante monopolare si cu nulurile “pe direct” vin “meseriasii” sa schimbe contorul pentru ca i-a expirat durata de exploatare si, in urma acestei operatiuni, inverseaza din greseala conductoarele de pe iesirea din contor. In acest caz, pe conductoarele legate direct nu vom mai avea nulul, ci faza retelei, astfel ca in caz de defect se va deconecta nulul si vom avea in continuare faza prezenta in instalatie.

  Sigurante faza – nul (1P+N) 

 Acest tip de sigurante sunt constituite tot dintr-un corp de siguranta si ocupa tot un post in tablou, dar au cate 2 borne pe intrare si pe iesire. Protectia la suprasarcina/scurtcircuit este asigurata numai pe un pol, pe celalalt pol existand doar un contact care se deschide si se inchide solidar cu contactul dispozitivului de protectie, realizand doar separarea electrica a acestui pol. Acest pol care nu are protectie este notat cu litera N si la el vom conecta obligatoriu conductoarele de nul. Pe celalalt pol, care nu este marcat cu nicio litera, vom conecta conductoarele de faza. Aceste sigurante sunt foarte practice intrucat ocupa spatiu mic in tablou (cat o siguranta monopolara), asigura protectia  circuitului dar si separarea electrica a tuturor polilor in caz de defect, din acest motiv vi le recomand pentru protectia circuitelor dedicate din tablou.

Sigurante bipolare (2P) 

O astfel de siguranta este constituita de fapt din doua corpuri montate impreuna. Ocupa 2 posturi in tablou, fiecare pol are protectie la suprasarcina si scurtcircuit dar mecanismele lor functioneaza in solidar, adica in cazul in care pe un pol apare o suprasarcina, vor fi deconectati ambii poli. La aceste sigurante nu are importanta la care dintre poli  conectam faza si nulul. Intrucat ocupa spatiu dublu fata de sigurantele monopolare sau de tip P+N, va recomand sa le montati doar ca protectie generala pentru intregul tablou. Sa nu ma intelegeti gresit, ele sunt foarte bune si pentru protectia circuitelor dedicate, dar din considerentul micsorarii cat mai mult posibil a dimensiunilor tabloului, v-am facut recomandarea de mai sus, ca sa nu mai punem la socoteala si faptul ca sunt mai scumpe decat cele P+N.  

Sigurantele tripolare (3P) si tetrapolare (3P+N) 

 Aceste sigurante se folosesc numai in circuite trifazate, deci au de-a face cu ele numai cei care locuind intr-o casa cu mai multe incaperi au nevoie de o putere instalata mai mare si atunci apeleaza la solutia unui bransament trifazat. Cele tripolare protejeaza cele 3 faze, nulul fiind legat direct, iar cele tetrapolare protejeaza la fel cele 3 faze, dar in acest caz nulul este trecut prin borna marcata cu N, cu rol de separare electrica; acest tip se foloseste in cazul distributiei trifazate cu 5 conductoare (trei faze L1, L2, L3, nulul de lucru N si conductorul de protectie PE). Constructia lor este similara cu a celor bipolare.

  

Intr-un tablou se poate adauga un modul pentru sonerie, de aceeasi forma si dimensiune cu o siguranta monopolara.

 

     

 

 

 In afara tipurilor de sigurante automate mentionate, in tablouri se mai pot monta si dispozitive diferentiale de curenti reziduali sau sigurante diferentiale, dar despre acestea voi vorbi intr-un articol dedicate, in viitorul apropiat.

 

 

Vizualizari:179117
Mercador ro aparate foto 47
Anunturi Gratuite - Peste 4 milioane anunturi
Mercador ro aparate foto 40
Echipare tablou electric VYS Blog informatie, pasiune
Mercador ro aparate foto 21
5 Remedios Caseros para las Verrugas Genitales VPH
Mercador ro aparate foto 47
Am lcar Cabral - o poeta da liberdade Templo Cultural Delfos
Mercador ro aparate foto 49
Bebeto Wikip dia, a enciclop dia livre
Mercador ro aparate foto 99
Mercador ro aparate foto 18
Mercador ro aparate foto 46
Mercador ro aparate foto 35
Mercador ro aparate foto 8
Mercador ro aparate foto 44